21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavi de prostie

Bolnavi de prostie

Nici nu s-a terminat bine de asfaltat strada Brazda lui Novac din Craiova, că s-au găsit unii ca s-o strice.

Reabilitarea străzii Brazda lui Novac s-a suspendat, cel puţin deocamdată, pe porţiunea dintre strada Amaradia şi giratoriul din intersecţia cu strada Constantin Brâncuşi. Motivul? Unul în stilul tipic românesc: o firmă s-a apucat să taie asfaltul proaspăt turnat, pentru că a „uitat“ să schimbe o ţeavă…

Povestea meşterului Manole de la asfaltări

Această istorie demnă de ţara lui Dorel a început cu vreo cinci săptămâni în urmă, când Primăria Craiova a dat dispoziţie firmei Delta ACM ‘93 Bucureşti să reabiliteze strada Brazda lui Novac. Cam fără autorizaţie de construire, dar asta e o altă problemă…
„Se urmăresc înlocuirea bordurilor şi reparaţia trotuarelor, cât şi refacerea covorului asfaltic“, susţinea, la acea dată, Ionuţ Pîrvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, cu privire la lucrurile de pe strada Brazda lui Novac. Şi cam aşa s-au şi derulat lucrările. Au fost înlocuite mai întâi bordurile pe toată lungimea străzii, s-au trasat locuri de parcare acolo unde era posibil, s-au modificat trotuare, s-au amenajat sensuri giratorii, iar de săptămâna aceasta a început şi asfaltarea străzii, pe porţiunea de la intersecţia cu strada Amaradia până la intersecţia cu strada Vulturi. Marţi, însă, muncitorii de la Delta ACM au dispărut de pe acea porţiune, iar în locul lor au apărut echipe ale unei alte firme de construcţii – SC Coni – care s-au apucat să… taie asfaltul proaspăt turnat. Iar miercuri, muncitorii de la Coni au pornit şi pichamerele, spărgând asfaltul cel nou pe o porţiune de aproape un metru, pe lângă bordura proaspăt instalată. De ce? Pentru că aveau de montat o conductă de gaze a Distrigaz-Sud Reţele. Conductă pe care, după ce o vor monta, trebuie s-o şi racordeze la toţi consumatorii de pe acea stradă, blocuri şi case, astfel că trebuie spart şi trotuarul în dreptul fiecărui imobil.

„Să plătească exact ce-au stricat“

Cum era de aşteptat, situaţia a întins nervii conducerii Primăriei Craiova, dar şi pe ai celor de la Delta ACM, care trebuia să termine asfaltarea înainte de 1 mai. Primarul Craiovei dă vina pe cei de la Gaze că nu s-au apucat mai devreme de lucrare.
„Înainte de a începe reabilitarea acestei străzi am anunţat toţi furnizorii de utilităţi să-şi facă lucrările în zonă, pentru a nu strica strada după ce vom termina lucrarea. Se pare că nu toţi au înţeles apelul nostru, pentru că ne-am trezit marţi că Distrigaz vrea să-şi înlocuiască conducta de gaze, iar firma Coni s-a apucat să taie strada pentru asta. Vom aştepta să-şi facă ei lucrarea, apoi se va asfalta, dar le vom trimite lor factura să plătească exact ceea ce au stricat“, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.
„Vom suspenda asfaltarea în zonă, urmând să o reluăm imediat ce muncitorii de la Coni îşi termină lucrarea. Urmele lucrării n-o să fie vizibile, întrucât stratul de asfalt care va fi turnat deasupra va acoperi şi porţiunea de stradă care a fost spartă“, ne asigură Ion Raşoveanu, director zonal Delta ACM ‘93.

„Nu ne mai vindecăm niciodată“

Am solicitat GDF Suez Energy România, proprietarul Distrigaz Sud Reţele, să ne spună de ce n-a început mai devreme schimbarea conductei de gaze de pe strada Brazda lui Novac. Răspunsul primit din partea oficialilor Distrigaz Sud Reţele a fost ambiguu: „Distrigaz Sud Reţele îşi coordonează în mod curent lucrările de reabilitare a reţelei de distribuţie a gazelor naturale cu cele ale Primăriei Craiova şi ale celorlalţi deţinători de utilităţi. În cazul menţionat, lucrările de reabilitare a reţelei de gaze naturale au coincis cu cele de asfaltare, ceea ce a condus la sistarea temporară a lucrărilor de asfaltare pe tronsonul unde Distrigaz Sud Reţele execută în prezent lucrările de reabilitare necesare pe o lungime de aproximativ 400 m“.
În loc de concluzie, vă prezentăm opinia unui şofer care a tras pe dreapta să se uite mai bine la ce se întâmplă, pentru că nu-i venea să creadă că cineva taie strada asfaltată cu o zi înainte: „N-au avut timp să taie strada în cele două săptămâni de când au început schimbarea bordurilor şi s-au trezit tocmai acum, când au început să toarne asfaltul? Vai de noi! Nu ne mai vindecăm niciodată…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS